ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

5 Μαΐου 2013

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΟΝΕΩΝ - Δημόσιο: Τυχεροί οι άνδρες με ανήλικα

Μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων επιτρέπει την έξοδο στη σύνταξη έως και δεκαεπτά χρόνια νωρίτερα των δημοσίων υπαλλήλων με παιδιά.
Μεγάλοι κερδισμένοι οι άντρες με παιδιά που θεμελιώνουν 25ετία τη διετία 2011-2012 και οι οποίοι μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου με μειωμένα όρια συνταξιοδότησης.
Πάντως πρέπει να σημειωθεί πως από 1η Ιανουαρίου 2013 μπαίνει τέλος στο ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης των γονέων ανηλίκων. Eτσι όσοι δεν πρόλαβαν να συμπληρώσουν 25ετία μέχρι το τέλος του 2012 θα μπορούν πλέον να πάρουν πλήρη σύνταξη στα 67 ή εναλλακτικά στα 62 με 40 έτη ασφάλισης.
Οπως τονίζει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, που είναι ειδικός σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου, στο δημόσιο προβλέπονται τα εξής:
Δικαίωμα για ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη έχουν οι μητέρες ανηλίκων, που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012. Ιδιαίτερα ευνοϊκές διατάξεις ισχύουν για τους άντρες με ανήλικα, που συμπληρώνουν 25ετία τη διετία 2011-2012. Για να «κλειδώσει» το δικαίωμα, απαιτείται η συμπλήρωση 25ετίας και η ανηλικότητα του τέκνου.
Πλέον ως ανήλικο θεωρείται το τέκνο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους που συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του.
Για παράδειγμα αγόρι που έχει γεννηθεί στις 20 Ιανουαρίου του 1993 θεωρείται από απόψεως θεμελίωσης δικαιώματος ότι ενηλικιώνεται την 31η Δεκεμβρίου του 2011.
Στην περίπτωση που και οι δυο γονείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι, το δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί και από τους δύο εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις.
Ωστόσο χρειάζεται προσοχή, καθώς όσοι άνδρες θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με συμπλήρωση 25ετίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ως πατέρες ανηλίκων.
Μεγάλες κερδισμένες είναι όσες μητέρες είχαν την 25ετία και ανήλικο τέκνο μέχρι το τέλος του 2010. Μπορούν με πλήρη σύνταξη να αποχωρήσουν στα 50 αποφεύγοντας κάθε αλλαγή που έχει επέλθει έκτοτε.
Αντίστοιχα όσοι γονείς πλέον (άνδρες και γυναίκες) συμπληρώνουν την 25ετία το 2011 και υφίσταται και ανηλικότητα τέκνου εκείνη τη στιγμή μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση του 52ου έτους της ηλικίας τους. Επιπρόσθετα όσοι συμπληρώσουν 25 χρόνια το 2012 θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 55.
Η σύνταξη σε κάθε περίπτωση είναι πλήρης αναλογική των ετών ασφάλισης που έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι τη στιγμή που θα υποβάλουν αίτημα συνταξιοδότησης. Η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος γίνεται επομένως με τη συμπλήρωση της 25ετίας, όμως το αίτημα μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε στο μέλλον.
Με ενήλικα
Νωρίτερα στη σύνταξη μπορούν να βγουν οι άντρες με ενήλικα παιδιά, που θεμελιώνουν δικαίωμα τη διετία 2011-2012. Η θεμελίωση γίνεται με 25ετία, ενώ ανάλογες διατάξεις ισχύουν και για τις γυναίκες που δεν έχουν ανήλικα τέκνα.
Ειδικότερα το 2011 καταβάλλεται μειωμένη σύνταξη στα 56 και πλήρης σύνταξη στα 61. Το 2012 το όριο ηλικίας πάει στο 58ο έτος για μειωμένη σύνταξη και το 63ο για πλήρη.
Σημειώνεται πως το «πέναλτι» για την πρόωρη σύνταξη είναι 6% τον χρόνο, δηλαδή φτάνει το 30% για όσους αποχωρούν πέντε χρόνια ταχύτερα.
Με βάση τη νομοθεσία για τη συμπλήρωση της 25ετίας, προσμετράται τόσο ο χρόνος του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, ο στρατός αλλά και για όσους θεμελιώνουν μετά το 2011 οι πλασματικοί χρόνοι τέκνων, σπουδών κ.λπ. Προσοχή χρειάζεται για τους υπαλλήλους που επιθυμούν να κάνουν χρήση του πλασματικού χρόνου στρατού αλλά και εκείνου των τέκνων.
Οι εν λόγω πλασματικοί χρόνοι ανατρέχουν αθροιστικά το 2010 κι έτσι ο αιτών την αναγνώρισή τους χάνει το ευνοϊκό καθεστώς που υπάρχει τη διετία 2011-2012.
Διαβατήριο η 20ετία για τρίτεκνους δημοσίους υπαλλήλους
Η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος γίνεται με τη συμπλήρωση τουλάχιστον 20 ετών ασφάλισης. Ανάλογα με το έτος θεμελίωσης καθορίζονται και οι προϋποθέσεις εξόδου.
Προσοχή καθώς μέχρι το 2010 τη δυνατότητα θεμελίωσης με τις διατάξεις των τριτέκνων είχαν μόνο οι μητέρες. Ωστόσο από την 1η Ιανουαρίου 2011 η δυνατότητα παρέχεται και στους άνδρες.
Και σε αυτήν την περίπτωση εάν και οι δύο γονείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις εν λόγω διατάξεις. Για τους πατέρες δημοσίους υπαλλήλους ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι όσο χρόνο ασφάλισης κι αν είχαν μέχρι το τέλος του 2010 μπορούν να αξιοποιήσουν το σχετικό δικαίωμα του τριτέκνου χωρίς εμπόδιο.
Οσες γυναίκες είχαν συμπληρώσει επομένως την 20ετία μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010 έχουν θεμελιώσει δικαίωμα ώστε να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας. Για όσους άνδρες και γυναίκες θεμελιώνουν τη διετία 2011-2012 τα όριο ηλικίας πάει την πρώτη χρονιά στα 52 και την επόμενη χρονιά στα 55 (αυξάνονται και τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης).
Να σημειώσουμε εδώ ότι άνδρες που έχουν συμπληρώσει 20ετία ή και 25ετία πριν από την 31 Δεκεμβρίου 2010 πάλι θεωρείται ότι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου 2011. Ετσι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση του 52ου έτους της ηλικίας τους.
Οι άνδρες που έχουν συμπληρώσει την 20ετία μέχρι το τέλος του 2010 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας μόνο στην περίπτωση που τελούσαν σε κατάσταση χηρείας και είχαν τρία τουλάχιστον παιδιά. Αυτό ισχύει και αν ήταν διαζευγμένοι με τρία τουλάχιστον παιδιά των οποίων είχαν την επιμέλεια με δικαστική απόφαση. Και σε αυτήν την περίπτωση η σύνταξη είναι πλήρης αναλογική των ετών ασφάλισης που θα έχει ο ασφαλισμένος τη στιγμή της αίτησης. Στα θετικά είναι πως δεν υπάρχει ποινή για τη λήψη της σύνταξης σε τόσο χαμηλό όριο ηλικίας.
Τέλος πρέπει να επισημανθεί πως όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα δεν επηρεάζονται από όσες αλλαγές έχουν μέχρι σήμερα επέλθει σε όρια ηλικίας και έχουν κατοχυρώσει και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ - ΕΘΝΟΣ / ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου