ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

25 Ιουνίου 2013

Η Google τιμά τον Γκαουντί

161 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ

Με ένα όμορφο doodle - κολάζ με την La Pedrera, τη Σαγράδα Φαμίλια, καθώς και έργα του με το χαρακτηριστικό της τεχνικής του, τα κομμάτια από κεραμικά πλακάκια που χρησιμοποιούσε για να τα διακοσμεί, η Google τιμά τα 161 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Καταλανού αρχιτέκτονα, Αντόνιο Γκαουντί.

Η Google τιμά τον Γκαουντί
Ο Αντόνι Γκαουντί (Antoni Gaudí ή με το πλήρες του όνομα: Antoni Gaudí i Cornet) γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου 1852 στη Ρέους.
Σπούδασε και εργάστηκε στη Βαρκελώνη όπου βρίσκονται και τα πιο σημαντικά έργα του, τα οποία ξεχωρίζουν για το σχεδιασμό τους.
Ο Γκαουντί διαμορφώθηκε επαγγελματικά και πνευματικά στο κοσμοπολίτικο περιβάλλον της Βαρκελώνης. Μελέτησε τα καλλιτεχνικά ρεύματα του παρελθόντος, την ισλαμική και τη γοτθική αρχιτεκτονική η οποία μάλιστα εκείνη την εποχή αναβίωνε.
Δέχτηκε την επιρροή του Viollet-le-Duc, των John Ruskin και Richard Wagner και μέσα από το έργο του θέλησε να ανανεώσει την τοπική αρχιτεκτονική έκφραση επεξεργαζόμενος νέες φόρμες.
Η Google τιμά τον Γκαουντί
Ένα από τα πιο σημαντικά του έργα είναι το Μέγαρο Γκουέλ, (η κατασκευή του ξεκινά το 1886 και ολοκληρώνεται το 1888). Ο σχεδιασμός του κτιρίου ανατέθηκε στον Γκαουντί από τον Δον Eusebi Güell i Bacigalupi, εξέχουσα μορφή στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή της πόλης και με ισχυρή επιρροή στην πολιτική.
Στα κορυφαία έργα του συγκαταλέγονται η Casa Batlo (1904-1906) και η Casa Mila, γνωστό ως La Pedrera (1906-1912), με το σουρεαλιστικό της δώμα, τις γλυπτικές καμινάδες, τις δύο εσωτερικές αυλές και τις χαρακτηριστικές προσόψεις.
Αλλά έργο ζωής ήταν η εκκλησία Σαγράδα Φαμίλια, η οποία έμεινε ημιτελής λόγω του θανάτου του αρχιτέκτονα.
Τα έργα του Γκαουντί δίνουν ιδιαίτερο χαρακτήρα στη Βαρκελώνη και αποτελούν πόλους έλξης για επισκέπτες και μελετητές. Χαρακτηριστική είναι μια από τις τεχνικές του Γκαουντί ο οποίος χρησιμοποιούσε κομμάτια από κεραμικά πλακίδια για να διακοσμήσει και να χρωματίσει κάποια από τα έργα του. Σήμερα πολλά από τα διακοσμητικά αναμνηστικά που πωλούνται στη Βαρκελώνη χρησιμοποιούν την τεχνική αυτή.
Πέθανε στις 10 Ιουνίου 1926, τρεις ημέρες αφότου χτυπήθηκε από τραμ σε μια πολυσύχναστη διασταύρωση της Βαρκελώνης. Τότε κάποιοι οδηγοί ταξί αρνήθηκαν να τον μεταφέρουν, καθώς λόγω της περιβολής του, νόμισαν ότι ήταν ζητιάνος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου